Haber

ABD Yüksek Mahkemesi nitrojen gazıyla ilk infaza itirazı reddetti

ABD Yüksek Mahkemesi, nitrojen gazı verilerek ve oksijenden mahrum bırakılarak idam edilmeye hazırlanan 58 yaşındaki mahkum Kenneth Smith’in infazına ilişkin itirazı bugün reddetti. 2022 yılında infaz girişiminin ‘başarısız’ olmasının ardından başka bir yöntemle idam edileceği belirtilen Smith, cezasının infaz edilmesi halinde ABD’de ‘azot oksijen eksikliği’ nedeniyle öldürülen ilk idam mahkumu olacak.

SMITH, BAŞVURUNUN YASALLIĞI İLE İLGİLİ YARGIYA BAŞVURDU

Reuters’in haberine göre ABD Yüksek Mahkemesi, idam cezasının infazına saatler kala verdiği kararda, infazın durdurulması talebini reddetti. Mahkemeye başvuran avukatlar, ilk denemede idam edilemeyen Smith’in ikinci kez infaz sürecine tabi tutulmasının ABD Anayasası’nın ‘zalimce ve olağandışı cezalandırmayı’ yasaklayan maddelerine aykırı olacağını savundu. Ancak Yüksek Mahkeme bu itirazı dinlemeyi reddetti. Yargıtay’ın hiçbir üyesi kamuoyu önünde karara karşı muhalefet şerhi vermedi.

Öte yandan Smith, ayrı bir başvuruda Alabama’da nitrojen gazıyla infazın anayasaya aykırı olduğunu belirterek yasallığına da itiraz etti. Bu başvurunun Yargıtay’a da gelebileceği, dolayısıyla hakimlerin nitrojen gazıyla yapılan ilk infazı durdurma şansının daha olabileceği belirtildi.

Ne oldu?

1998 yılında tetikçi kiralayarak işlenen bir cinayetten suçlu bulunan Kenneth Smith’in, 25 Ocak 2023’te Alabama eyaletinde bu prosedürle idam edileceği açıklandı. Bu öldürme şekli, ‘nitrojen hipoksisi’ yoluyla gerçekleştiriliyordu. Nitrojen tüpüne bağlanan maske ile kişiyi oksijenden mahrum bırakarak uygulanır. 58 yaşındaki Kenneth Smith de Amerika Birleşik Devletleri’nde bir idam girişiminden sağ kurtulan ve bugün hâlâ hayatta olan iki kişiden biri. Daha önce Kasım 2022’de zehirli iğneyle idam edilmeye çalışılan hükümlü, damar yolu açma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine idam edilememişti.

Kenneth’in infazına ilişkin yorum yapan dört Birleşmiş Milletler Özel Raportörü, bunun bir kişiyi ‘nitrojen hipoksisi’ yoluyla infaz etmeye yönelik ilk girişim olacağını ve bu yöntemin ‘muazzam acıya’ yol açacağını ve muhtemelen işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı yasağı ihlal edeceğini hatırlattı. ve aşağılayıcı ceza. “Azot hipoksisinin acı verici ve onur kırıcı bir ölümle sonuçlanmasından endişe duyuyoruz” dedi.

Smith’in avukatları ayrıca, denenmemiş gazla öldürme protokolünün ABD Anayasası’nın garanti altına aldığı “zalim ve olağandışı ceza” yasağını ihlal edebileceğini ve Smith’i ikinci kez idam etme girişiminin anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

ABD’de 27 eyalette hâlâ idam cezası var. ABD merkezli İnfaz Bilgi Merkezi’nin verilerine göre 2023 yılında ABD’de beş eyalette idam cezası infaz edildi, yedi eyalette ise idam cezası verildi. (DIŞ HABER)

siranhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu