Ekonomi

ABD’li milletvekilleri, güvenlik endişeleri nedeniyle WuXi AppTec’e yaptırım uygulanması çağrısında bulundu

ABD’li milletvekillerinden oluşan iki partili bir grup, Hong Kong Borsası’nda 2269 olarak listelenen Çinli biyoteknoloji şirketi WuXi AppTec ve yan kuruluşuna karşı dava açtı. WuXi Biyolojik Ürünler(HK: 2269 ) olası yaptırımların gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Hazine Bakanı Janet Yellen, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo da dahil olmak üzere Biden yönetiminden üst düzey yetkililere hitaben yazılan bir mektupta milletvekilleri, şirketin Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve ordusuyla olan temasları hakkındaki endişelerini dile getirerek, bu bağların ABD vatandaşıyla bağlantılı olabileceğini ve bunun kendi güvenliğine tehdit oluşturabileceğini iddia etti.

Mektup 12 Şubat’ta Temsilciler Meclisi Çin Temsilciler Meclisi Seçim Komitesi’nin kilit üyeleri Mike Gallagher ve Raja Krishnamoorthi ile Senatörler Gary Peters ve Bill Hagerty tarafından yazıldı. Milletvekilleri, WuXi AppTec’in iddia edilen askeri bağlarına ve ABD hükümetinin Çin’i Müslüman azınlıklara karşı insan hakları ihlalleri yapmakla suçladığı bir bölge olan Sincan’daki Çin politikalarına verdiği desteğe dikkat çekti.

AVIC Askeri-Sivil Entegrasyon Seçimi Hibrit Menkul Kıymetler Yatırım Fonu gibi kuruluşların WuXi AppTec’e yaptığı yatırımları vurguladılar ve WuXi Biologics CEO’su Chen Zhisheng’in Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi’nde yardımcı profesör olarak listelendiği bir özgeçmişe atıfta bulundular. Bu akademi 2021 yılında Ticaret Bakanlığının ihracat kontrol listesine alındı.

Yasa koyucular, yönetime WuXi AppTec ve bağlı şirketlerini yaptırımlarla sonuçlanabilecek çeşitli kontrol listelerine eklemeyi düşünmeye çağırdı. Bunlar arasında Hazine’nin SDN Dışı Çin Askeri-Endüstriyel Kompleks Şirketleri Listesi, ABD satışlarını belirli kuruluşlarla sınırlayan Ticaret listesi ve Pentagon’un belirli şirketlerle işbirliği konusunda dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunan “1260H” listesi yer alıyor.

WuXi AppTec daha önce web sitesinde hiçbir ülke için ulusal güvenlik riski oluşturmadığını belirtmiş ve ABD yasama organlarının gerçekleri adil ve şeffaf bir şekilde incelemeden şirketi hedef alma girişimlerini eleştirmişti.

Milletvekilleri ayrıca WuXi AppTec ve WuXi Biologics’in Pfizer(NYSE:PFE (NYSE: PFE )) AstraZeneca (NASDAQ:AZN) ve GlaxoSmithKline (NYSE:GSK) gibi ABD’nin önde gelen biyoteknoloji şirketleriyle ve ABD ulusal laboratuvarlarıyla anlaşmalar yaparak ABD tedarik zincirlerindeki varlıklarını aktif olarak genişlettiklerini belirtti. WuXi AppTec, milletvekillerinin mektubuna ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

cungusajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu