Haber

Aşağıpınar Höyüğü yerleşik yaşam ve tarım toplumuna ışık tutuyor

Kırklareli’ndeki Aşağıpınar Arkeolojik Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Aşağıpınar Höyüğü’nün yerleşik hayat ve tarım toplumuna ışık tuttuğunu söyledi.

Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğünce, Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde, “Uluslararası Aşağıpınar Höyüğü” konferansı düzenlendi.

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, konferansta, bölgede 1993’te başlayan hafriyatlarda 8 bin 200 yıl evvel yaşayan insanların köy ömrü ve ziraî faaliyetlerin araştırıldığını belirtti.

Kazı çalışmalarının 2019’da tamamlandığını anlatan Özdoğan, Aşağıpınar arkeolojik kazılarının yerleşik yaşam ve tarım toplumunun oluşumuna ışık tuttuğunu ifade etti.

Trakya’nın kültürlerin kesişme noktası olduğunu, buradan çıkan dataların kritik bir ehemmiyet taşıdığını vurgulayan Özdoğan, “Burası bir ara tampon bölgedir. Mutlaka anıt yapıların, Hasankeyf, Efes’in (Efes Antik Kenti) olması gerekmez. Onlar zaten görsel çekiciliği olan anıt yapılar. İnsanların kültürel uygarlık tarihinde birkaç bin yıllık küçük bir döneme aittirler. ” dedi.

Özdoğan her devrin kendine ilişkin değeri olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Uygarlık tarihinin en kıymetli kırılma noktalarından biri yerleşik ömürdür. Yani bir yerde sabit yaşamak ve besin üretmektir, tarım yapmaktır. Burada tarım toplumuna geçmek, üretim toplumuna geçmek yalnızca beslenmeyi değiştirmez, yalnızca grup biçmeyi getirmez. Bunun toplumsal bir yanı vardır. Mirası, mülkiyeti, aile hukukunu ve daha sonra imparatorluklara, devlete giden sistemin de kentleşmenin temelleri de bu devirde atılmıştır. Bu, Anadolu’nun yarı kurak bölgelerinde başlamış ama buradan sonra küresel bir yaşam haline gelmiş, dünyaya yayılmıştır. “

Vali Birol Ekici de Aşağıpınar’ı Kırklareli’nin hazinesi olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Konferansta Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hilal Liliyar Özefsun, Bulgaristan Tarih Müzesi Müdürü Krasimira Kostova, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Prehistorya Anabilim Kolu Öğretim Vazifelisi Doç. Dr. Aksiyon Özdoğan, Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kısım Lider Yardımcısı Öğretim Vazifelisi Şafak Nergiz de konuşma yaptı.

Konferansın akabinde Aşağıpınar seramik ve heykel standı açıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu