Ekonomi

Asya hisse senetleri ABD TÜFE’sinin yaklaşmasıyla yükseldi; yen BOJ’un değişim konuşmalarıyla yükseldi

Asya piyasaları, yatırımcıların ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) raporunun açıklanmasını beklemesiyle Salı günü mütevazı bir artış yaşadı. Bu verinin beklentisi, Federal Rezerv’in potansiyel faiz ayarlamalarına odaklanmayı artırdı. Bu arada Japon Yeni, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) uzun süredir devam eden ultra kolay para politikasından yakında uzaklaşabileceği yönündeki spekülasyonlar nedeniyle dolar karşısında yükselişe geçti.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,20 yükselerek Cuma günü ulaştığı yedi ayın zirvesine yaklaştı. Çin’de Hang Seng Endeksi, teknoloji hisselerinin kazançlara öncülük etmesiyle %0,75 oranında tırmanırken, mavi çipli CSI300 endeksi %0,13 oranında artış gösterdi. Ancak, Japonya’nın Nikkei endeksi ters yönde hareket ederek %0,84 oranında düştü. Bu düşüş, yerel hisselerdeki keskin düşüşe rağmen BOJ’un Pazartesi günü Japon borsa yatırım fonlarını satın almama kararının ardından geldi ve potansiyel bir politika değişikliği spekülasyonunu körükledi.

BOJ’un 18-19 Mart’taki toplantısında negatif faiz oranlarını sonlandırabileceğine dair artan beklentilerle yen geçtiğimiz hafta dolar başına 147,26 seviyesine kadar güçlendi. Bazı analistler BOJ’un 26 Nisan toplantısına kadar bekletebileceğini düşünse de vadeli işlem piyasaları bu sonuca %50 ihtimal veriyor.

SocGen, yatırımcıların BOJ’un sadece negatif faiz oranlarına son mu vereceği yoksa bir sıkılaştırma döngüsüne mi gireceği konusunda kafa yorduğunu ve inancının birincisine doğru olduğunu ifade etti.

Emtia cephesinde, spot altının onsu 2.182,31 dolardan fiyatlanırken, geçen hafta ulaştığı rekor seviye olan 2.194,99 doların hemen gerisinde kaldı. ABD ham petrol fiyatları %0,28’lik hafif bir artışla varil başına 78,15 $’a yükselirken, Brent ham petrolü %0,33’lük bir artışla 82,48 $’a ulaştı.

Tahvil piyasasında, 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi %4,100’de sabit kaldı. ABD dolarını altı büyük para biriminden oluşan bir sepetle karşılaştıran dolar endeksi, geçen hafta 102,33 ile iki ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından 102,79 ile büyük ölçüde değişmedi.

CME FedWatch Tool’a göre, yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın gelecek hafta yapacağı toplantıda faiz indirimine gitmeyeceğine büyük ölçüde ikna olmuş durumda, ancak Haziran ayında faiz indirimine gidilmesi için %70’in üzerinde bir ihtimal fiyatlanmış durumda. Yakın zamanda yapılan bir ankete katılan ekonomistlerin çoğunluğu da Fed’in Haziran ayında faiz indirimlerine başlayacağını ve Eylül ve Aralık aylarında da indirimlere devam edeceğini öngörüyor.

Salı günü açıklanacak olan ABD TÜFE verilerinin aylık bazda %0,4, yıllık bazda ise %3,1 artış göstermesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun %0,3 artarak yıllık oranı %3,7’ye düşürmesi bekleniyor. Singapur’daki OCBC Bank, beklenenden yüksek enflasyon verilerinin yatırımcıları anlık olarak endişelendirebileceğini, ancak enflasyon için orta vadeli görünümün düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda Salı günü yaptığı açıklamada, Japonya ekonomisinin ılımlı bir şekilde toparlanmasına rağmen son verilerin bazı zayıflıklar gösterdiğini kabul etti. Bu kabul, gün içinde yen üzerinde bir miktar baskı oluşturdu. Yaklaşan ABD enflasyon raporu ve BOJ’un gelecek haftaki toplantısı, her iki ülkede de para politikasının gelecekteki yönünü değerlendirirken piyasa katılımcıları için odak noktaları olmaya devam ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberkaratas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu