Haber

Filistin Devlet Başkanı Abbas: “BM, Nakba’nın 75. yıl dönümünü bu yıl ilk kez anacak”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Nekbe’nin (Büyük Felaket) Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu yıl ilk kez anılacağını söyledi.

Filistin haber ajansı WAFA’nın haberine göre Abbas, Ramallah’taki Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda Filistinli yetkililer, Hristiyan ve Müslüman din adamları, büyükelçiler, şehit yakınları ve gazilerin katıldığı iftar programında Filistin’deki gelişmelere değindi.

Abbas, Filistin sorununun analizinde “iki devlet” formülünden taviz vermediklerini ve İsrail işgalinin sona ermesine yönelik tutumlarını dile getirdi.

İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Kıyamet Kilisesi’ndeki “Kutsal Ateş” törenine katılmak isteyen bazı Ortodokslar ile daha önce Mescid-i Aksa’da namaz kılan Müslümanlara yönelik saldırılarını kınadıklarını vurgulayan Abbas, şunları kaydetti: saldırılar “kutsal yerlerdeki ibadet özgürlüğünü kısıtlıyor”. İsrail’in iddia ettiği gibi “

Abbas, Nakba’ya işaret ederek, “BM, bu yıl ilk kez 15 Mayıs’ta Nekbe’nin 75. yıl dönümünü anacak. Bu bağlamda, dünyanın dört bir yanındaki Filistinlilerden, (BM) yaptıkları için Nakba’yı yeniden canlandırmalarını istiyoruz. Nekbe’yi ilk defa inkar etmeyecektir.” ifadesini kullandı.

1 Aralık 2022’de BM Genel Kurulu’nda yapılan oturumda kabul edilen karar taslağında, ilgili sekreteryadan 2023 yılında Nekbe’nin 75. yıl dönümünü anma etkinlikleri düzenlenmesi istenmiş ve bu konuda üst düzey bir etkinlik düzenlenmesi istenmişti. 15 Mayıs 2023, bu faaliyetlerin ortasında. .

Nakbe

İsrail’in 14 Mayıs 1948’de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri göçe zorlaması nedeniyle Filistinliler 15 Mayıs’ı “Nakba” (Büyük Felaket) olarak adlandırıyorlar.

Nakba sırasında İsrail güçleri 1 milyona yakın Filistinliyi topraklarından zorla çıkardı ve sürgüne gönderdi, 675 Filistinli köy ve kasabası yerle bir edildi ve binlerce Filistinli öldürüldü.

Nakba nedeniyle şu anda Filistinlilerin yüzde 80’i dünyanın farklı yerlerinde mülteci olarak yaşıyor.

semdinliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu