Haber

Fransız bakanın Sırp tenisçi Djokoviç’in Kosova’ya mesajına tepkisi: Sporun tarafsızlığına aykırıdır

France 2 kanalına konuşan Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, Sırp tenisçi Novak Djokoviç’in “Kosova Sırbistan’ın kalbidir” açıklamasına tepki gösterdi.

Pazartesi günü Fransa Açık kapsamında Amerikalı Aleksandar Kovacevic ile karşılaşan ünlü Sırp tenis efsanesi Djokovic, kazandığı maçın ardından “Kosova Sırbistan’ın kalbidir” açıklaması yaptı. Galibiyetin ardından Djokovic, tenisçilerin genellikle imza attığı kameralar önünde “Kosova Sırbistan’ın kalbidir. Şiddeti durdurun” yazdı.

Djokovic’in bu mesajını değerlendiren Bakan Oudea-Castera, bu davranışın ‘açıkça uygunsuz’ olduğunu savunarak şu ifadeleri kullandı:

“Spor alanında bir tarafsızlık unsuru vardır. Sporcu, insan haklarını savunan, kozmik bedeller etrafında insanları ön plana çıkaran açıklamalar yapmakta özgürdür. Ancak bu durumdaki açıklama çok aktivist ve politikti. hele şu anki şartlar konuşulurken bu tür işlere bulaşmayın. Bir daha olmaması lazım.”

Fransız Bakan, Fransa Açık Direktörünün konuyu Djokovic ile görüştüğünü de belirtti.

Profesyonel Tenis Birliği (ATP) tarihinin en uzun süre şampiyon olan Djokovic, maçın ardından düzenlediği basın toplantısında “Kosova Sırbistan’ın kalbidir” dedi:

“Kosova’da olanlar bir Sırp olarak beni derinden yaralıyor. En azından bunu yapabildim. Kosova’da doğmuş bir adamın oğlu ve halk figürü olarak kendimi sorumlu hissediyorum. Sırbistan’ın tamamına takviye kuvvet verme ihtiyacı hissediyorum. •Kosova ve Sırpları gelecekte ne bekliyor bilmiyorum ama bir temel oluşturmak son derece değerli.

Her türlü şiddete ve savaşa karşıyım. Bunu her zaman açıkça söyledim. Kosova bizim kalbimiz, gücümüz, orada meydana gelen en büyük savaş ve en değerli manastırlarımız orada.”

Kosova’da ne oldu?

Tarihsel olarak Sırbistan’ın bir eyaleti olan Kosova’da yaşayan Sırp nüfusu, 2. Dünya Savaşı ve ardından NATO’nun 1999’da Arnavut teröristler bahanesiyle Sırbistan’a düzenlediği hava saldırıları nedeniyle azaldı. 1999-2004 ortasında, bu bölgede 150’den fazla Sırp Ortodoks kilisesi, mezarlığı ve manastırı Arnavut teröristler tarafından yerle bir edildi. Bunun üzerine ABD ve NATO müttefiklerinin çoğu tarafından desteklenen Kosova, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti.

Sırplar, son günlerde çatışmaların yaşandığı Zvecan kasabasının da bulunduğu Kuzey Kosova’daki en büyük etnik grup olmaya devam ediyor.

Boykot ettikleri seçimin ardından atanan Arnavut belediye başkanını protesto eden Sırp göstericiler, NATO güçlerinin biber gazı ve plastik mermilerle müdahalesiyle karşılaştı.

Göstericiler ile NATO güçleri arasında çıkan çatışmada 50’ye yakın gösterici ve 25 NATO askeri yaralanırken, Batılı yetkililer şiddeti başlattığını iddia ettikleri Sırpları suçladı. Sırbistan NATO güçlerini suçladı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vuciç, Arnavutluk Başbakanı Albin Kurti’yi “Sırplar ve NATO arasında büyük bir çatışma başlatmaya çalışmakla” suçlayarak, Sırbistan’ın “bir pogroma veya halkının öldürülmesine izin vermeyeceğini” sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu