Haber

İklim Bilimleri Başkanı Prof. Dr. Yavuz’dan kızamık uyarısı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Lideri Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kızamık vakalarında büyük artış olduğunu söyledi. prof. Dr. aşılama takviminde mümkün olduğunca.” Kovid 19’un mevsim gribi olarak görülemeyeceğini belirten Prof. Dr. Yavuz, bazı merkezlerde test pozitiflik oranlarının yüzde 50’ye ulaştığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. liste. Artan aşılama çelişkileri, ağır göçler ve beyin sarsıntısının etkisiyle sekteye uğrayan çocukluk çağı aşılarında aşılama oranlarının bir an önce eskisi gibi yüzde 98’e ulaşması gerektiğine, aksi takdirde aşılanma nedeniyle yeniden kayıplar yaşanabileceğine dikkat çekti. ölümcül olabilen kızamık. prof. Yavuz, Kovid’in henüz mevsimsel bir hastalık olarak kabul edilemediğini, dünyada halen günde yaklaşık 20 bin ölümün olduğunu, İstanbul’da bazı merkezlerde test pozitif çıkma oranının yüzde 50’ye ulaştığını söyledi. prof. Dr. Dünyada hala 20 bin civarında. Türkiye’de” “Takibi olup olmadığını bilmiyoruz, paylaşılmadığı için bilmiyoruz. Varsayımımız Omicron’un son XBB1.5 varyantının Türkiye’de etkili olduğu yönünde. Türkiye, bu yüzden bu artışı ona bağlıyoruz” dedi.

“1 HAFTA 10 GÜN ÖKSÜRÜK OLABİLİR”

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) risk gruplarına yönelik hatırlatma dozları yapmaları yönündeki açıklamasını hatırlatan Prof. Kovid ve diğer solunum yolu virüslerinde 1 haftadan 10 güne kadar süren öksürük. Ancak hastalığın bulaşmasını önlemek için hasta olan kişilerin en az ilk 5-7 gün, “Her gün evde kalmalarını öneriyoruz. mümkünse gün. Topluma dahil olacaklarsa da maske takmak zorundalar. Çünkü şu anda herkes hafif bir Covid geçirmiyor, hala çok ağır geçirenler var” dedi.

“YETİŞKİNLERDE ÖLÇÜ GÖRMEYE BAŞLADIK” Kızamığın bu yıl Türkiye’de solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi sorunlara yol açmaya başladığını vurgulayan Prof. O yıl bile olay sayısı rekor kırarak 3 bine ulaştı.Türkiye iki doz kızamık aşısı ile kızamık aşısı konusunda oldukça yüksek seviyelere ulaşmıştı.Ancak pandemi döneminin de etkisiyle.Aşılar birinci basamakta. Türkiye’nin mülteci akınına uğraması ve aşılanma oranlarının yüksek olmaması nedeniyle toplumda kızamık aşılanma oranının yüzde 95’in altına düşmesiyle salgınlar çıkabiliyor” dedi. Bu değerlidir çünkü yetişkinlerde kızamık ciddi akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Yine küçük çocuklarda özellikle 1 yaşın altındakilerde çok tehlikeli. Uzun vadede sonuçları çok vahim” diye konuştu.

Geçmişte yılda 2 milyona yakın kişinin kızamıktan hayatını kaybettiğini, aşılar sayesinde bu sayının yılda 100 bine düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Yavuz, şu bilgileri verdi: “Maalesef yeniden artmaya başladı. güney bölgelerimizde depremden etkilenen yerler ve o bölgedeki göçmenler nedeniyle kızamıktan endişe duyuyoruz.Ayrıca oradaki kızamık takibinin sonuçlarını da bilmiyoruz.Toplumda hastalığı bilmek bizim için çok önemli. Yavuz,” dedi. söz konusu. Türkiye’nin verilerini DSÖ’nün sitesindeki verilerden görebildiklerini anlatan Prof. 2021 yılı boyunca gördük. 182 civarında olay bildirildi, geçen yıl toplam 160 olay görüldü” dedi.

Aşılanma oranlarımızı yeniden acilen yüzde 95’in üzerine çıkarmamız gerektiğini vurgulayan Prof. Tereddüt edenler anlayabilir, telaşlarını gidermeden bu durum kontrolsüz bir şekilde devam edecek.Aşıya karşı çıkanlar bile var.Kızamık gibi bir hastalık var tek konakçısı insan.Aşısı çok etkili ve biz kızamık salgını yaşıyor.Burada bir sorun var.Kızamık neden düşündürür?Çok bulaşıcı bir hastalıktır.Hava yoluyla bulaşma özelliği vardır.Havada uçma özelliği vardır.İçerdiği partiküller “Örneğin hastalarımızdan biri öğrencisi kızamık olduğu için öğretmen oluyor.”

“OLUŞTURULAN BAĞIŞIKLIK YETMEZLİĞİ YILLARCA SÜREBİLİR” Kızamığın yetişkinlerde özellikle belirli gruplarda çok tehlikeli olabileceğine işaret eden Prof. özellikle küçük çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde çok şiddetli akciğer enfeksiyonuna ve zatürreye neden olur. İkincil enfeksiyonlar için fırsat yaratır. Bağışıklık yetmezliğine neden olabilir. Bu bağışıklık yetersizliği aylarca veya yıllarca sürebilir. “Erken geçerse” yaş, beyinde kalarak ölümcül ensefalite neden olma riski artar. Küçük çocuklarda yetersiz beslenme varsa, körlüğe yol açabilir. Şu anda bile dünya genelinde çoğu çocuk 200 bine yakın insanın ölümüne neden oluyor” dedi.

“RİSK KÜMELERİ ÖĞRETMENLERE VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA AŞI OLMALI”

Ateş ve beraberinde kızarıklık olması durumunda doktora başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, hastanın bir an önce izole edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Yavuz, “1 haftadan 10 güne kadar sürebildiği için çok uzun bir bulaşma süreci var. Bildiğimiz en hızlı yayılan enfeksiyon kızamık. Riskli kümelerdeki yetişkinlere, özellikle sağlık çalışanlarına mutlaka aşı öneriyoruz. Öğretmenler de görev başında. Bu konuda ön planda. Bu çalışmayı Sağlık Bakanlığı yapıyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı aslında öğretmenler için bu tür çalışmaları yapabilir. Aşı ünitesi olan tüm hastanelerde bu aşılar ücretsiz yapılıyor” dedi.

– Kara bulut

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu