Ekonomi

“Başkan olduğumda Powell’ı Fed Başkanı olarak atamayacağım”

Bugün itibarıyla Amerika’da 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine tam 9 ay kaldı. Demokrat Parti’nin adayı kesin: Lider Joe Biden… Eyaletlerde ön seçimler Cumhuriyetçi Parti’nin adayını belirlemeye başladı.

Eski Başkan Donald Trump’ın aday olacağı kesinleşirken; Kişisel serveti 2,6 milyar dolar olan işadamı, hafta sonu Fox Business’ın konuğu oldu. Trump’ın hedefi Federal Rezerv Lideri Jerome Powell’dı.

Başkan olursa Powell’ı bir daha atamayacağını belirten Trump, Fed Başkanını 2024 seçimlerinde Demokratlara avantaj sağlamak için faizleri düşürmekle suçladı: “Bana öyle geliyor ki belki de 2024 seçimlerinde faizleri düşürmeye çalışıyor. İnsanların seçilmesi uğruna, bilmiyorum.” Bir sonraki Fed Lideri için birçok seçeneği olduğunu belirten Trump, herhangi bir isim vermedi.

Powell, 2017 yılında Trump tarafından atandı. Ancak atanan kişi ile atanan kişi arasında işler hiçbir zaman iyi gitmedi. Trump, tartıştığı Powell’ı yıllardır ekonomiye zarar vermekle suçlamıştı. 2021’de Biden onu bir kez daha atadı. CNN Televizyonu da gerilime ilişkin şu yorumu yaptı: “Faiz artırımının amacı şirketlerin borçlanmak için ödediği fiyatı artırarak ekonomiyi yavaşlatmaktır. Bu, ipotek ve kredi kartı faizleri gibi tüketici kredilerine sabitlenen devlet borçlarında daha yüksek oranlara yol açabilir.

Borçlanma pahalı hale geldiğinde şirketler daha az işe alım yapabilir ve tüketiciler daha az harcayabilir, böylece enflasyonun kaçması önlenir. Bunlar ekonomik döngünün gerekli bir parçasıdır ve politikacılar genellikle oranlar yüksek olduğunda itiraz ederler. Ancak Trump’ın başkanlığı sırasında Fed’e yönelik sürekli akınları hem sıklığı hem de doğrudanlığı açısından eşi benzeri görülmemiş.”

nizipajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu