Sağlık

Depresyon kalp çarpıntısına neden olur

Acil servislere ve kardiyoloji polikliniklerine başvuru nedenlerinin başında gelen şikayetlerin başında kalp çarpıntısı gelmektedir. Kalp çarpıntısının kelimenin tam anlamıyla kalp atışlarının hızlanması, kalp atışlarının anormalliği veya düzensizliği anlamına geldiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ersin İtina, “Kalbin çalışmasındaki bu değişimler sonucunda kişi kendini sanki kalp atışlarının hızlanması gibi bir duyguya kapılabilir. boyun veya göğüs bölgesinde bir şey güçlü bir şekilde atıyor. Depresyon, anksiyete bozukluğu veya panik atak gibi psikiyatrik bozukluklar da çarpıntıya neden olabilir. Ancak bu kişilerde kalp ile ilgili problemlere bağlı olarak çarpıntı hissi oluşabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Kalp çarpıntısının birçok nedeni olabileceğini, çeşitli araştırmalar sonucunda kalp çarpıntısından şikayet eden 10 kişiden 4’ünde kalp çarpıntısının nedeninin tespit edildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı, 10 kişiden 3’ünün psikiyatrik nedenlerle kalp çarpıntısı yaşadığını belirten Dr. Ersin İhtimam, “Kalp ile ilgili nedenlere bağlı kalp çarpıntısı, kalbin yapısal sorunlarından ya da kansızlık, gebelik gibi kalbin iş yükünün arttığı durumlardan kaynaklanabilir. Çarpıntı hissine neden olan sorunların başında damar sorunları da gelir. Fiziksel aktivite ve yoğun gerginlik zamanlarında ortaya çıkan çarpıntı şikayeti, vücudun bu durumlara tepki olarak ürettiği ve kan dolaşımına saldığı uyarıcı hormonlardan kaynaklanır. Ayrıca kalp çarpıntısı hipertiroidisi olan hastalarda en sık görülen şikayetler arasındadır. Düşen kan şekeri ve kan dolaşımındaki kalsiyum, magnezyum veya potasyum gibi çeşitli minerallerin seviyelerindeki değişiklikler de çarpıntıya neden olabilir.

Kalp çarpıntısının nedenleri

Genel olarak kalp çarpıntısı olan kişilerde güçlü duygusal tepkiler, depresyon, yorucu eğitim, kafein, nikotin veya çeşitli uyarıcı kimyasallar ve ilaçların tüketimi, ateş, adet döngüsü, hamilelik veya menopoz. Dönem içinde meydana gelen hormonal değişikliklerin ve tiroid bezi hormonlarının normal düzeyin altında veya üstünde olması ve çeşitli bitkisel takviyelerin kullanılmasının en önemli nedenler arasında sıralanabileceğini hatırlatan Dr. Ersin İhtimam, “Bunun yanında kalp çarpıntısının nedenleri arasında hayati tehlike oluşturan hastalıklar da bulunabilir. Bu sorunlar arasında düzensiz kalp atışları (aritmiler), geçirilmiş kalp krizleri, kalbi besleyen koroner damarlarda sorunlar, kalp kapakçıkları ile ilgili hastalıklar, kalp kası hastalıkları ve kalp yetmezliği sayılabilir.

Kalp çarpıntısı şiddetli kaygıya neden olabilir

Kalp çarpıntısı belirtilerinin özellikle aniden ya da daha önce bu duyguyu yaşamamış birinin ardından ortaya çıkarsa yoğun bir telaş hissine neden olabileceğini vurgulayan Dr. Ersin İtina, “Kalp çarpıntısı olarak tanımlanabilecek pek çok belirti vardır. Bunlar, kalp atışlarının sanki kısa bir süre durup sonra tekrar atıyormuş gibi hissedilmesi, genellikle kuş çarpıntısı denilen göğüs bölgesinde dalgalanma hissi ve kalp atışlarının aniden hızlanması veya yavaşlaması hissidir. Bu hisler göğüs bölgesinde olduğu gibi boyun ve boğaz bölgesinde de ortaya çıkabilir. Kısa süreli gelip giden çarpıntı hissi zamanla artıyorsa ya da şiddetinde zaman içinde değişiklik oluyorsa bu şikayetle ilgili sağlık kuruluşlarına başvurulması ve doktorlardan yardım alınması önerilir.

Hasta öyküsü tanı için önemlidir.

Çarpıntı şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuran bireylerde fizik muayene ve hasta öyküsünün tanısal yaklaşımın en değerli aşamaları olduğunu hatırlatan Dr. seyri değerlendirilir. Eşlik eden semptomlar, hastanın kullandığı ilaçlar veya takviyeler de çarpıntıya neden olabilir ve dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ortadadır. Hekimler çarpıntı şikayeti olan hastanın ilk değerlendirmesinden sonra altta yatan sorunu netleştirmek için bazı tetkiklere başvurabilirler. Kanın biyokimyasal analizi, EKG (elektrokardiyografi), Holter yerleştirilmesi, kalp ile ilgili olayları kaydeden cihazların yerleştirilmesi veya ses dalgaları kullanılarak kalbin görüntülenmesini sağlayan EKO (ekokardiyografi) teşhiste kullanılan formüllerin başında gelir. çarpıntı şikayetlerine yaklaşım.

Yaşam tarzı değişikliği, kalp çarpıntısı tedavisinin değerli unsurlarından biridir.

Her hastalıkta olduğu gibi çarpıntı tedavisinin de şikayetin ortaya çıkmasını tetikleyen ana nedene göre değiştiğinin altını çizen Prof. Ersin İhtimam, “Kalp çarpıntısının nedeninin bazı ritim bozuklukları olduğu belirlenirse radyofrekans ablasyonu gibi kardiyolojik girişimler faydalı olabilirken, kalp çarpıntısı sorunu olan kişilere beta bloker ya da kalsiyum kanal bloker gibi ilaçlar hekimler tarafından reçete edilebilir. kalp fonksiyonları. Çarpıntı tedavisinin temel ilkeleri bu şikayete neden olan tetikleyici faktörlerden kaçınmaktır. Özellikle hayatın getirdiği gerginlik düzeyini yoga ya da nefes eğitimi gibi gevşeme teknikleri ile azaltmak ve uyarıcı özellik gösterebilecek işlerden kaçınmak çarpıntı tedavisi kapsamında değerlendirilebilecek değerli yaşam tarzı değişiklikleri arasında yer alır. Tütün ürünlerinden uzak durmak, sistematik fiziksel aktivite ya da sağlıklı ve istikrarlı beslenme gibi uygulamalar hekimin bilgisi ve önerisi dahilinde çarpıntı yakınmasına etki edebilecek ahiret tarzındaki değişiklikler arasında yer almaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

almusajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu