Ekonomi

TCMB’den döviz pozisyonlarının takibinde sadeleştirme adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Döviz Pozisyonuna Etki Eden İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre TCMB, toplam nakdi ve gayri nakdi kredi bakiyesi 10 milyon TL ve üzerinde olan şirketlerin Özet Döviz Pozisyonu Raporlaması uygulamasına son verdi.

Mart 2023’te başlatılan uygulama Temmuz ayında 31 Aralık 2023’e ertelendi.

SRVTS kapsamı güncellendi

TCMB bünyesinde 2018 yılında kurulan ve reel sektörün döviz pozisyonundaki değişimlerin izlenmesi ve etki analizine yönelik Türkiye’deki tek veri seti olan Sistemik Risk Bilgi Takip Sistemi (SRVTS) kapsamında güncelleme yapıldı.

SRVTS’de raporlama kapsamında olacak şirketlerin belirlenmesi amacıyla 15 milyon dolar ve üzeri döviz kredi borcu yerine toplam nakdi kredi bakiyesi 100 milyon TL ve üzeri veya net satış hasılatı/varlık büyüklüğü Bir önceki hesap döneminde 500 milyon TL ve üzeri tutarda olması gerekecek.

Böylece SRVTS’de mevcut detaylı raporlama formatı basitleştirilecek ve şirketlerin raporlama süreçleri kolaylaştırılacak.

mazidagi-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu