Ekonomi

Yeni Konut Finansmanı Programı usul ve esasları düzenlendi

Bankalar, Yeni Konut Finansmanı Programı’na bankaların sağlayacağı finansman ve katkı paylarına ilişkin usul ve esasları belirlerken bugünden itibaren değerlendirdikleri başvuruların kredi işlemlerini anılan kurallar çerçevesinde gerçekleştirebilecek. .

Yeni Konut Finansman Programı (Yeni Ev Kampanyası), Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın lansman programı aracılığıyla 4 Ocak’ta kamuoyu ile paylaşıldı.

Bu çerçevede, Yeni Konut Finansmanı Programı kapsamında bankalara 16 Ocak itibarıyla ön başvurular alınmaya başlandı. Yeni Konut Finansmanı Programının Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 28 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Programın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen Cumhurbaşkanı kararı da Resmi Gazete’de yayımlandı. Bankalar bugün itibarıyla değer verdikleri başvuruların kredi işlemlerini söz konusu kurallar çerçevesinde yürütebilecek.

Yönetmelikte daha önce de açıklandığı üzere, katkı payı ve esnek ödeme uygulamalarından yararlanabilecek konutlar, konut finansmanı sağlanabilecek konut finansmanı katkılarından yararlanma koşulları, vade, faiz ve kar payı oranları gibi pek çok bahis açık durumda. Hazine katkısının kullanımında uygulanan azami konut ve finansman tutarları, ödeme planı uygulamaları. getirildi.

Konut finansmanı için ödeme gücü yeterli olan bankalar tarafından ücretlendirilen ve katkı payı talep eden vatandaşlar programdan yararlanabilecek.

İstanbul 1. bölge olarak Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla, 2. bölge olarak diğer illerin ve 3. bölge. gerçek kişiler yararlanabilir.

Bu karar ve esnek ödeme uygulaması kapsamındaki katkı paylarından yararlanabilmek için konut finansmanı başvurusunda bulunan kişilerin bankacılık mevzuatı ve uygulama uygulamaları kapsamında yeterli ödeme gücüne sahip olması gerekecek, bu değerleme bankalar tarafından yapılacaktır.

İkametgah tapusuna sahip olanlar, eşi veya 18 yaşından küçük çocukları bu karar kapsamındaki katkı paylarından veya esnek ödeme uygulamasından yararlanamayacak.

Program katkı paylarından ve esnek ödeme planından yararlanabilmek için başvuru sahiplerinin konut finansmanı başvurusu tarihinden itibaren son 1 yıl içinde (bu tarih dahil) yurt içinde en az 270 gün SGK primi ödemiş olması gerekmektedir.

Bu karar kapsamında konut finansmanı katkı payından yararlanmak için bankalara başvuracak kişilerin aylık net hane geliri birinci bölge için 80 bin lira, ikinci bölge için 65 bin lira, ikinci bölge için 45 bin lira olarak belirlendi. üçüncü bölge için Azami net hane geliri için konut/konut projesinin bulunduğu bölge esas alınacaktır.

Karar kapsamındaki finansmanlar en fazla 15 yıl vadeli olarak kullanılacak. Esnek ödeme uygulamasında vade, finansman 15 yılı geçmemek kaydıyla banka ile başvuranın mutabakatı ile belirlenecek.

Hazine katkısının sağlandığı finansmanlarda 15 yıl vadeli eşit ödeme planı uygulanacak, bu kapsamda faiz/kar payı oranları 2 milyon liraya kadar olan finansman için yüzde 0,69, finansman bedeli için yüzde 0,79 olacak. 2-4 milyon liranın ortası, 4-5 milyon lira. Milyon liranın ortasındaki finansman tutarı için de yüzde 0,99 olacak.

Gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerlemede, konutun hem maliyeti hem de satış fiyatı birinci bölge için 9 milyon lirayı, ikinci bölge için 5 milyon lirayı, üçüncü bölge için 3 milyon lirayı geçemeyecek. bölge. Bu karar kapsamında kullanılacak azami finansman tutarı, gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından bildirilen konut değerinin yüzde 90’ını geçmemek üzere birinci bölge için 5 milyon lira, ikinci bölge için 3 milyon lira olacak. 3. bölge için 2 milyon lira.

Müteahhitlerin mülkiyetinde bulunan ve daha önce satışı yapılmamış konutlar ile başlamayan veya üretimi devam eden konut projelerine sağlanacak konut finansmanı Program kapsamında ödenecek. Ayrıca, gayrimenkul geliştiricileri ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi çerçevesinde arsa payı sahipleri de Program kapsamında müteahhit olarak değerlendirilecektir.

Program kapsamındaki diğer kurallar hakkında bilgi, programa dahil olan bankalardan alınabilir.

haber-arpacay.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu